Blog, Strana 2

Druhy sportovních brýlí

Při výběru sportovních brýlí musíte zohlednit několik důležitých faktorů, abyste si vybrali takové, které budou sedět vašim preferencím. Jeden z nejdůležitějších faktorů je typ sportovních brýlí podle sportu, který plánujete dělat. Na toto dělení se zaměříme v dnešním článku a vysvětlíme si, v čem se jednotlivé brýle liší.

Cyklistické brýle

Sportovní brýle na kolo jsou navrženy tak, aby byly lehké, aerodynamické a dobře seděly. Obvykle kryjí oko ze všech stran a často mívají jako doplněk pásek kolem hlavy, který brání jejich spadení. Některé cyklistické brýle mají výměnné čočky pro různé světelné podmínky.

cyklistické brýle Oakley

Běžecké brýle

Běžecké brýle jsou lehké, pohodlné a často mají gumové vložky na nose a uších pro stabilitu během pohybu.

Bežecké brýle Oakley

Golfové brýle

Brýle na golf mají obvykle speciální čočky, které zvyšují kontrast a viditelnost na zeleném trávníku a pomáhají hráčům lépe rozpoznávat nerovnosti a kontury terénu. Obvykle se jedná o odstíny žlutohnědé a hnědé. Pro hry za snížené viditelnosti (brzy ráno, podzimní mlhavé dny) se doporučují také odstíny žluté, které okolí rozjasňují.

Snowboardové a lyžařské brýle

Sníh odráží až 80 % UV záření. Při sportech, jako je lyžování a snowboarding, může poměrně rychle dojít k poškození povrchových očních struktur (k tzv. "sněžné slepotě" - fotokeratitidě). Lyžařské sluneční brýle mají proto větší čočky, které poskytují široké zorné pole a dokonalou ochranu před UV zářením. Čočky mohou mít zrcadlovou úpravu, nebo být polarizované.

ee_fw22_FB_828x315_220822_1

Pro měnící se světelné podmínky nabízejí některé značky výměnné zorníky – například značka Evil Eye, která u některých modelů nabízí dva typy zorníků – jeden pro snížené světelné podmínky a jeden pro jasné slunečné počasí. Zorníky jdou jednoduše a během chvíle nasadit a zvládne to opravdu každý. Evil Eye má ve své nabídce také dámské lyžařské brýle.

Plavecké brýle

Plavecké brýle mají ochránit oči před přímým kontaktem s vodou, disponují proto vodotěsným okrajem. Mimo jiné jsou vhodné také pro nositele kontaktních čoček, protože kontaktní čočky by neměly přijít do kontaktu s vodou. Na trhu existují také dioptrické plavecké brýle, a to pro dospělé i děti.

Dětské sportovní brýle

Ochrana očí je důležitá v každém věku, u dětí však možná nejvíce. Děti ještě nemají dostatek zkušeností, například jejich schopnost odhadnout rychlost letících předmětů se stále vyvíjí. To je jen jeden z důvodů, proč mohou být děti více náchylné k očním poraněním. S pořízením sportovních brýlí pro děti neváhejte i z důvodu ochrany očí před UV zářením. Ta je základní prevencí katarakty, neboli šedého zákalu jenž vzniká dlouhodobým vystavením očí UV záření.

OJ9009_F__30x30

Proč byste měli při nákupu sportovních brýlí hledět především na jejich kvalitu?

Ochrana před UV zářením

Jedním z nejdůležitějších důvodů, proč nosit sluneční brýle, včetně těch sportovních, je jejich schopnost blokovat škodlivé ultrafialové (UV) záření. UV záření může způsobit řadu očních problémů jako:

  • slzení očí,
  • zarudnutí,
  • pocit písku v očích,
  • a dokonce i dlouhodobé poškození očních struktur jako jsou šedý zákal či poškození sítnice.

Kvalitní sluneční brýle by měly mít označení "100% UV ochrana" nebo "UV 400", což znamená, že blokují veškeré záření s vlnovou délkou kratší než 400 nanometrů.

Pohodlí a jasnost vidění

Nízká kvalita, potažmo cena slunečních brýlí často znamená nekvalitní brýlové čočky, které mohou zkreslovat obraz a snižovat kvalitu vidění. Naopak, kvalitní brýle na sport poskytují jasnější a ostrý obraz a lepší vnímání hloubky, což je zvláště důležité pro bezpečnost při sportovních aktivitách.

Správně vyrobené brýlové čočky redukují oslnění, ale zároveň zvyšují kontrast, tím zlepšují viditelnost za měnících se světelných podmínek (střídání světla a stínu), které je u sportu tak časté. Vysokou kvalitu zobrazení poskytují především sportovní polarizační brýle, které nepropouští světlo odražené od vodorovných ploch (např. vodní hladina, vlhká vozovka) a tím přispívají k větší zrakové pohodě.

OO9250-0457_D__30x40_M

Odolnost a trvanlivost

Kvalitní sportovní sluneční brýle jsou obvykle vyrobeny z odolnějších materiálů, jako je například titan nebo polykarbonát. Tyto materiály jsou odolnější vůči nárazům, vaše oči tedy budou spolehlivě chráněné i při nečekaném pádu z kola, či před odraženým kamínkem ze silnice. Díky kvalitním materiálům vám budou sportovní brýle sloužit po mnoho sezón. Investice do kvalitních brýlí na sport je tedy dlouhodobá.

Módní doplněk

Kvalitní sluneční brýle nejsou jen o funkci, ale také o stylu. Pro někoho je to sice to poslední, co by řešil, na druhou stranu, kdo by nechtěl i u sportu vypadat dobře?
Existuje celá řada designů, barev a tvarů, ze kterých si můžete vybrat ty, které se k vašemu stylu budou hodit nejlépe.

Takže nejen, že svým sportovním soupeřům vytřete zrak svými výkony, ale ještě navíc u toho budete vypadat skvěle.

Proč se vyplatí investovat do kvalitních sportovních slunečních brýlí?

Sluneční sportovní brýle jsou dnes mnohem více než jen módním doplňkem. Správně zvolené sportovní sluneční brýle hrají klíčovou roli v ochraně očí. Oči máme jenom jedny a prostřednictvím zraku přijímáme až 80 % informací o našem okolí. Investice do ochrany očí je tedy opravdu opodstatněná.

V tomto článku si řekneme důvody, proč byste měli přemýšlet o investici do kvalitních sportovních slunečních brýlí.

OO9229-0437_A__40x30

U sportů je kromě ochrany před škodlivými účinky slunečního záření nutné ochránit oči také před poraněním. Nezáleží na tom, zda sportujete amatérsky či profesionálně, důležité je ochránit zrak za všech okolností. Sportovní sluneční brýle jsou skvělým doplňkem pro každého, kdo chce zlepšit svůj výkon a zároveň chránit své oči.

Co jsou sportovní sluneční brýle a jak se liší od běžných slunečních brýlí?

Sluneční brýle a sportovní brýle jsou dva typy ochranných brýlí. Existují mezi nimi nějaké rozdíly?

Kvalitní sluneční brýle

Hlavním účelem klasických slunečních brýlí je chránit oči před škodlivými slunečními paprsky, zejména před ultrafialovým zářením (UV). Jsou navrženy tak, aby snižovaly odlesky a sluneční záření a zlepšovaly viditelnost za jasných slunečných podmínek. Podléhají módním trendům a podstatnou roli u nich hraje vzhled. Jak vybrat sluneční brýle podle tvaru obličeje se dočtete na našem blogu.

Sportovní sluneční brýle

U sportovních slunečních brýlí je kladen důraz především na funkčnost a jejich krásný design je jen pomyslnou třešničkou na dortu. Jejich hlavním cílem je ochrana očí před nebezpečím, které může během sportovní aktivity vzniknout.

Sportovní sluneční brýle chrání oči před:

  • nárazy,
  • prachem,
  • větrem,
  • hmyzem,
  • cizími tělísky,
  • UV zářením
  • a odraženým oslňujícím zářením.

woman-snowboard-suit-sportswoman-mountain-with-snowboard-hands-horizon-concept-sports

Proč byste měli sportovní brýle používat?

Sportovní brýle mívají v porovnání s klasickými slunečními brýlemi obvykle odolnější konstrukci i materiály a ergonomický tvar, aby dobře seděly za všech okolností.

tip_45px (2)Co je ergonomický tvar? Ergonomický tvar je design nebo tvar předmětu, který je navržen tak, aby co nejlépe vyhovoval lidskému tělu, zajišťoval pohodlí, funkčnost a snížení rizika zranění při jeho používání. U brýlí to mohou být zakřivená skla a měkké podušky na nosníku, aby brýle byly pohodlné i při dlouhodobém nošení.

Většina kvalitních sportovních brýlí má brýlové čočky vyrobené z polykarbonátu ー materiálu, který je netříštivý a odolný proti nárazům. Například výrobce slunečních brýlí Oakley si zakládá na brýlových čočkách, které jsou odolné proti extrémnímu zatížení (tzv. Impact protection).

5 důvodů, proč si koupit sportovní sluneční brýle

  1. Hlavním důvodem, proč při sportu nasadit brýle je zejména prevence úrazů. Oči jsou citlivým orgánem a k jejich poranění dojde velmi snadno.
  2. U sportů zahrnujících fyzický kontakt mezi hráči mohou kvalitní sportovní brýle ochránit nejen oči samotné, ale také oční okolí (oční víčka, obočí, kost očnice).
  3. Při venkovních sportech, jako je cyklistika, běhání nebo jízda na motorce, může prach, špína nebo hmyz vletět do očí a způsobit jejich podráždění nebo infekci. Tyto situace jsou navíc nebezpečné, protože mohou vést k pádu. Chránit oči před cizími tělísky je tedy více než vhodné.
  4. U míčových sportů chrání oko před nárazem míčku.
  5. Ochrana před nadměrnou expozicí slunečnímu záření předchází nepříjemnému podráždění očí, oftalmii („spálení rohovky“) a riziku degenerativních očních onemocnění, jako je katarakta.

sportsman-wetsuit-wearing-goggles

Jak kvalitní sportovní sluneční brýle zlepšují výkon ve sportu?

Kvalitní sportovní sluneční brýle mohou výrazně zlepšit sportovní výkon několika způsoby.

Rychlejší reakce

Sportovní brýle umožňují vidět detaily dříve a lépe, takže můžete rychleji reagovat na všechny změny okolo vás (nerovný terén, díra ve vozovce, letící míček a další).

Vyšší komfort a menší únava

Sportovní polarizační brýle snižují odlesky a odrazy od vodorovných povrchů jako je vodní hladina, sníh nebo mokrá silnice. To je velmi užitečné nejen při vodních sportech, ale také u lyžování, cyklistiky nebo golfu. Polarizační sluneční brýle oceníte všude tam, kde rušivé odlesky snižují viditelnost a způsobují zrakový diskomfort, jehož důsledkem je oční únava. Co jsou polarizační brýle a jaké jsou jejich výhody jsme vám sepsali u nás na blogu.

Polarizační brýle za přijatelné ceny nabízí například značka Polaroid, velmi kvalitní polarizační sportovní brýle naleznete u značky Oakley a samozřejmě ani legendární značka Ray-Ban nezůstává se svými polarizačními modely pozadu.

tip_45px (2)Tip: Potřebujete pomoci s výběrem polarizačních slunečních brýlí? Přečtěte si náš blogový článek zde.

Nic nepřehlédnete

Některé sportovní brýle mají speciální patentované odstíny čoček, které zvyšují kontrast a viditelnost. Příkladem mohou být čočky označené přívlastkem PRIZM od značky Oakley, která je leaderem v inovacích. Odstíny PRIZM jsou vyrobené tak, aby zvýrazňovaly barvy a zvyšovaly kontrast, což umožňuje vidění detailů, které by mohly být pouhým okem v určitých podmínkách přehlédnutelné.

Tipy na správné čištění kontaktních čoček

Hygiena je jedním z nejdůležitějších faktorů v prevenci očních infekcí a dalších problémů, které mohou ovlivnit nejen aktuální zdraví vašich očí, ale hlavně váš zrak, a to i dlouhodobě. Ze statistik vyplývá, že většina nositelů kontaktních čoček nepostupuje v jejich čištění zcela správně. Ujistěte se, že při péči o vaše kontaktní čočky dodržujete doporučená pravidla. Protože nám na vás a na zdraví vašich očí záleží, sepsali jsme pro vás přehledného a krátkého průvodce čištěním.

Druhy roztoků na kontaktní čočky

Čištění a celková péče o kontaktní čočky je nejen velmi důležitou prevencí, ale také zvyšuje komfort nošení kontaktních čoček. Ve zkratce: správné čištění = zdravé nošení + větší pohodlí. Pro začátek je nutné uvést, že pro péči o kontaktní čočky existují dva základní druhy roztoků.

 čištění kontaktních čoček -min

Víceúčelové (multifunkční) roztoky

na kontaktní čočky, které plní hned několik funkcí najednou. Díky jejich složení kontaktní čočky vyčistí, vydezinfikují, zvlhčí a slouží také k jejich uchovávání.

Víceúčelové roztoky jsou nejjednodušším způsobem péče o kontaktní čočky.

Peroxidové roztoky na kontaktní čočky

využívají chemického procesu neutralizace (například Aosept plus Hydraglyde) a mají zcela odlišný způsob použití. Čištění kontaktních čoček peroxidovým roztokem a jeho výhodám se budeme věnovat v příštím článku.

Postup při čištění kontaktních čoček

warning_45pxPozor! Následující postup platí pro čištění kontaktních čoček víceúčelovým roztokem. U peroxidového roztoku vždy následujte příbalový leták. Nikdy však nekapejte peroxidový roztok přímo do očí, mohli byste si je vážně poškodit.

Krok 1: Hygiena

Před tím, než začnete jakkoliv manipulovat s vašimi kontaktními čočkami, je vždy nutné důkladně si umýt ruce. I přes to, že máte pocit, že vaše ruce jsou čisté, nachází se na nich běžně velká spousta mikroorganismů a nečistot. Umytí rukou bezprostředně před saháním na čočky a do očí je jednoduchým, ale přitom velmi účinným krokem k eliminaci potenciálních původců očních infekcí. Umyté ruce je nejlepší osušit do čistého ručníku, který nepouští žádná vlákna či žmolky. A teď již k samotnému postupu čištění kontaktních čoček.

Krok 2: Čištění kontaktních čoček

Umytýma rukama vyjměte kontaktní čočku a vložte si ji do dlaně. Zalijte ji menším množstvím roztoku a bříškem ukazováčku druhé ruky ji jemně promněte. Totéž udělejte i z její druhé strany. Tento krok zajišťuje odstranění usazenin, kosmetiky a jiných nečistot z kontaktních čoček.

Krok 3: Opláchnutí kontaktní čočky

Poté kontaktní čočky chyťte mezi prst a ukazováček a opláchněte ji čistým roztokem přímo z lahve.

Krok 4: Vydezinfikujte své kontaktní čočky

Naplňte pouzdro na kontaktní čočky až po rysku čistým roztokem z lahve a vyčištěnou kontaktní čočku do tohoto roztoku opatrně vložte, pouzdro uzavřete. Opakujte tyto tři kroky pro vaši druhou kontaktní čočku.*

warning_45pxPozor! Roztok vždy naplňujte až po rysku vyznačenou na pouzdře, jen tak zajistíte, že bude kontaktní čočka celá správně ponořená a proces dezinfekce proběhne, jak má.

Co při čištění kontaktních čoček nikdy nedělat?

Poučte se z chyb ostatních a neopakujte je. Přečtěte si, jaké jsou nejčastější omyly v péči o kontaktní čočky.

  • Neumyté ruce při manipulaci s kontaktními čočkami
  • Nedostatečné množství roztoku v pouzdře
  • Dolévání starého roztoku novým roztokem
  • Nepromnutí čoček při čištění
  • Překračování doporučené doby nošení
  • Nedoporučené přespání v kontaktních čočkách! (pokud se děje často – nejvíce riskantní)
  • Nedostatečné čištění pouzdra na kontaktní čočky
  • Nepoužívání vhodného přípravku pro péči o kontaktní čočky
  • Používání vody k čištění kontaktních čoček

Všechny výše zmíněné faktory významně zvyšují riziko oční infekce. Chraňte své oči správným postupem a dodržováním jednoduchých pravidel. Teď již víte, jak postupovat při čištění vašich čoček víceúčelovým roztokem.

Ověřili jste si, že vše děláte správně a tím jste udělali významnou věc pro zdraví svých očí. Pokud bychom chtěli využít lidové moudrosti, pak: „Čistota rovná se půl zdraví“ platí u kontaktních čoček dvojnásob. 

Důležitou součástí péče o vaše oči je také pravidelná návštěva kontaktologa. Objednejte si kontrolu zraku na našich prodejnách.

 

* Výše uvedený postup je pouze obecný a platí pro víceúčelové roztoky – vždy dodržujte postup doporučený vaším kontaktologem. Vždy používejte roztok k péči o čočky, který vám doporučil váš oční specialista. Roztoky jsou zdravotnickým prostředkem, čtěte příbalový leták, prosím.

 

Užijte si život s čočkami PRECISION1

Jednodenní kontaktní čočky PRECISION1  nabízejí precizní vidění, dlouhotrvající komfort a snadnou manipulaci*.

Čím jsou zajímavé kontaktní čočky Precision1?

Využívají technologii SMARTSURFACE, vysoce inovativní tenkou vrstvu na povrchu čočky, která zvlhčuje povrch více jak o 80 % (jádro čočky má přitom vlhkost pouze 51 %). To vše při zajištění vysoké propustnosti pro kyslík. Díky tomu jsou čočky mimořádně komfortní.

Kontaktní čočky PRECISION1 poskytují dlouhotrvající komfort a ostré vidění. Každý den si nasadíte nový pár čoček, díky tomu odpadá nutnost čištění čoček, než půjdete spát, jednoduše si je vyndáte, vyhodíte a druhý den si nasadíte nový pár.

kontaktní čočky precision - od alcon

Výhody kontaktních čoček Precision1

  • Ostré vidění.
  • Dlouho trvající komfort díky dokonale zvlhčenému povrchu čočky.
  • Bezstarostná péče.
  • Snadná na manipulace (lehce se nasazují a také vyndávají).
  • Zdravé nošení (vysoká propustnost pro kyslík).
  • UV filtr 1. třídy, který blokuje 93 % UVA a 99 % UVB záření a napomáhá k udržení dlouhodobého zdraví očí.*

Pro koho jsou kontaktní čočky Precision1 vhodné?

  • Pro nositele s aktivním životním stylem vyžadujícím dlouhotrvající pohodlí.
  • Pro ty, kteří chtějí od svých kontaktních čoček vysokou funkčnost, snadnou manipulaci a bezstarostnou péči.
  • Pro prvonositele (nutná aplikace a vyšetření odborníkem).

 

Kontaktní čočky Precision 1 jsou určeny pro korekci krátkozrakosti i dalekozrakosti a dostupné jsou také ve variantě pro astigmatismus.*

Nejzdravější způsob nošení kontaktních čoček

Jednodenní kontaktní čočky se obecně považují za nejzdravější formu nošení čoček. Každý den si aplikujete nové, perfektně čisté (sterilní) čočky, které po vyjmutí z očí jednoduše vyhodíte.*

 

Kontaktní čočky Precision1 můžete zakoupit v těchto baleních

Precision1 30 čoček > Precision1 90 čoček > Pro astigmatismus 30 čoček >
precision 30 precision 90 precision astigmatism 30

 

Užijte si život s čočkami PRECISION1™ a uvidíte, co se stane

 

*Kontaktní čočky nezakrývají celé oko ani oční okolí, nejsou tedy náhradou ochranných (slunečních) brýlí, blokujících UV záření. Ideální ochranou před škodlivým UV zářením je kombinace kontaktních čoček s UV filtrem a slunečních brýlí.

*Tento produkt je zdravotnický prostředek ke korekci refrakčních vad. Před použitím si prosím přečtěte návod k použití ohledně nošení, péče, bezpečnostních opatření, kontraindikací, varování a nežádoucích účinků.

 

 

 

 

Jak vyndat kontaktní čočky?

Jak bezpečně a rychle vyjmout kontaktní čočky? Je to hračka! Přečtěte si náš postup, a pokud s čočkami teprve začínáte, zachovejte chladnou hlavu a mějte se sebou trpělivost. Protože žádný učený z nebe nespadnul.

Krok 1: Hygiena na první místě

Stejně jako jsme psali v článku Jak nasadit kontaktní čočky, i zde hned na začátku musíme zmínit důležitost hygieny. Před jakoukoliv manipulací s kontaktními čočkami si nejprve vždy důkladně umyjte ruce. Dbejte na výběr správného ručníku. Použijte pouze takový ručník, který nezanechá na vašich rukách jemná vlákna či žmolky. Jakékoliv nečistoty přenesené z rukou na oči mohou nadělat pěknou paseku a způsobit pocity pálení a řezání. Mytím rukou předcházíte přenesení nečistot, bakterií a dalších patogenních mikroorganismů na povrch čočky, potažmo oka.

Krok 2: Vyjměte čočku z oka

Prostředníčkem jedné ruky si stáhněte dolní oční víčko. Přibližte k oku druhou ruku a jemně uchopte kontaktní čočku mezi palec a ukazováček (jako do špetky) a vyjměte ji z oka ven. Celý proces zopakujte pro druhé oko. jak vyjmout kontaktní čočky

Krok 3: Čočku vyhoďte nebo správně uskladněte

Pokud používáte kontaktní čočky určené pro opakované nošení, je třeba je po každém vyjmutí důkladně vyčistit. Jedná se o čtrnáctidenní, měsíční a tříměsíční čočky. Vložte po vyjmutí kontaktní čočku do dlaně, kápněte na ni dostatek víceúčelového roztoku na kontaktní čočky a bříškem prstu ji jemně promněte. Kontaktní čočky pro opakované nošení vždy uchovávejte v pouzdře a roztoku k tomu určenému. Jednodenní kontaktní čočky můžete bez problému vyhodit do koše. Prosíme, nevhazujte kontaktní čočky do umyvadla či toalety. Vhazování kontaktních čoček do vodních systémů způsobuje poškozování přírody.

warning_45pxPozor! Používáte peroxidový roztok? Peroxidové roztoky na čištění mají jiný postup čištění. Vždy postupujte podle příbalového letáku. Peroxidové roztoky nikdy nekapejte přímo do oka, mohli byste si vážně ublížit.

 

Co znamená doba nošení u kontaktních čoček?

Dobou nošení kontaktní čočky se rozumí, jak za jak dlouho od první doby otevření blistru s čočkou můžete tuto používat. Například u čtrnáctidenních čoček se doba čtrnácti dnů počítá od otevření blistru, ať už kontaktní čočku vezmete během této doby 14x nebo pouze například 2x. V zájmu zdraví svých očí nepřekračujte doporučenou dobu nošení.

Co dělat když nejde kontaktní čočka z oka vyjmout?

Zdá se vám, že je kontaktní čočka jako „přilepená“ k oku? Zkuste do oka nakapat zvlhčující oční kapky. Po pár minutách zkuste postup zopakovat. Pokud čočka na oku stále drží, zkuste ji jemně masírovat přes víčko. Důležité je zachovat klidnou hlavu, nepanikařit a trpělivě zkoušet. Můžete také zkusit kontaktní čočku uvolnit lehkým posunem prstem, směrem dolů nebo do strany. Pokud by se vám přesto nepodařilo čočku z oka vyjmout, nebo oko bolí a je zarudlé, neváhejte kontaktovat svého optometristu.

kontaktní čočky a roztok

Jak vybrat polarizační sluneční brýle a kdy je ideálně používat?

Jak vybrat polarizační sluneční brýle?

Sepsali jsme pro vás několik tipů, na co se při výběru polarizačních brýlí zaměřit.

  1. Kvalita polarizačního filtru

Zkontrolujte, zda mají brýle kvalitní polarizační filtr, který účinně blokuje nežádoucí odlesky. (Existují speciální testové obrázky, na kterých lze kvalitu polarizace vyzkoušet).

otazníkTip: Pokud přesně nevíte, co jsou polarizační brýle a jaké jsou (ne)výhody, napsali jsme pro vás článek na našem blogu.

        2. Pohodlí

Ujistěte se, že vám brýle správně sedí a jsou vám pohodlné. Dobře padnoucí brýle nesjíždějí, nikde netlačí a dobře kryjí oči i oční okolí. U nás v prodejnách vám nabízíme anatomickou úpravu, při které vám u nás zakoupené brýle přizpůsobíme za ušima či na nose, je-li to třeba.

      3. Ochrana proti UV záření

Certifikované sluneční brýle mají výrobcem garantovaný UV filtr. Hledejte brýle s označením UV400, což znamená, že filtrují 99-100 % UV záření až do vlnové délky 400 nm.

     4. Důvěryhodný prodejce

Pamatujte na to, že nejdůležitější je vybrat si polarizační brýle od důvěryhodného prodejce. To vám zaručí, že brýle budou kvalitní a budou dobře plnit svou funkci. Podívejte se u nás na prověřené polarizační brýle od značek Polaroid, Ray-Ban nebo Porsche Design.

Polarizační sluneční brýle Oakley Drop Point Polarizační sluneční brýle Oakley Radar Ev Advancer Polarizační sluneční brýle Oakley Holbrook XL
oakley drop point polarizační brýle 2 Poalrizační sluneční brýle oakley Gibston oakley holbrook

V jakých situacích je nejlepší používat polarizační sluneční brýle?

Polarizační sluneční brýle vždy oceníte v situacích, kdy jste vystaveni silným odrazům a světelnému záření. Existují však situace, kdy polarizační brýle potřebujete víc než kdy jindy.

Rybářské polarizační brýle pro aktivity u vody a na vodě

Milujete plavbu na lodi, jachting, rybaření, nebo surfování? Pak jsou pro vás polarizační brýle nezbytností. Díky nim uvidíte nejen skvěle své okolí, ale také pod vodní hladinu. Navíc budou vaše oči chráněny také před UV zářením.Polarizační brýle Oakley

Sportovní polarizační brýle pro horské aktivity

Chodíte rádi po horách, věnujete se horolezectví nebo vysokohorské turistice? Polarizační brýle snižují odlesky, zvyšují kontrast a napomáhají lepšímu prostorovému vnímání. Jednoduše řečeno, s polarizačními brýlemi lépe uvidíte, kam saháte a šlapete. Nejenže zvýšíte svou sebedůvěru, ale také svou bezpečnost.

Lyžařské polarizační brýle

Lyžujete, jezdíte na snowboardu nebo jste vášnivý skialpinista? Čerstvě napadený sníh odráží až 90 % slunečního světla a spolu s ním také UV záření. Ochraňte své oči před UV zářením, předejdete tím komplikacím jako je např. bolestivá sněžná slepota (ophtalmia nivalis). Díky polarizačním brýlím také zvýšíte svůj zrakový komfort a zlepšíte vidění. 

Cyklistické polarizační brýle

Při jízdě na kole je ostré vidění velmi podstatné. Potřebujete dobře vidět nejen kolem sebe, ale hlavně na cestu. Je důležité nepřehlédnout žádnou díru, výmol nebo kořen. Cyklistické polarizační brýle mají tři hlavní benefity: Cyklistické brýle Oakley

 

Perfektní vidění i za proměnlivých světelných podmínek jako je např. střídání světla a stínu.

Mechanická ochrana očí před kamínky, či větvičkami. (např. Impact protect od Oakley). 

Ochrana před UV zářením, po celodenním výletu na slunci je UV ochrana důležitá.

Polarizační brýle nepropustí do očí rušivé odražené světlo a tím snižují oční námahu.

Polarizační brýle pro řidiče

Polarizační brýle pro řidiče pomáhají eliminovat odrazy od mokré vozovky, dešťových kapek nebo odraženého slunečního světla od ostatních vozidel. To vše při zachování skvělého kontrastu a přirozených barev. Díky odrušení odlesků jsou oči méně namáhané, což snižuje oční únavu.

 

 

Proč nakoupit polarizační sluneční brýle právě u nás?

 

fajfka do článků Garance kvality - u nás na e-shopu i kamenných prodejnách najdete pouze značkové polarizační brýle, za jejichž kvalitu ručíme.

fajfka do článkůZáruka vrácení peněz - nenošené a nepoškozené zboží nám můžete vrátit do 14 dní od jeho zakoupení.

fajfka do článkůPoradenství na prodejnách - vyberete-li si jako způsob odběru osobní vyzvednutí, můžete se při vyzkoušení brýlí spolehnout na radu našich zkušených optiků a optometristů.

 

 

 

 

 

Co jsou polarizační sluneční brýle: Výhody a nevýhody

Co jsou polarizační sluneční brýle?

Polarizační brýle jsou speciální typ slunečních brýlí, které mají brýlové čočky, jejichž součástí je polarizační filtr. Polarizační filtr umožňuje blokování horizontálně polarizovaného světla, ale zároveň propouští světlo ve vertikální rovině. Díky tomu jsou sníženy rušivé odrazy od lesklých povrchů (např. vodní plochy, lesklá silnice), aniž by se výrazně ztmavoval obraz.  Polarizační brýle díky tomu zvyšují kvalitu a komfort vidění.

První polarizační brýle uvedla na trh značka Polaroid v roce 1935. Brýle si pro své vlastnosti rychle získaly popularitu a na dlouhé roky se značka Polaroid stala synonymem pro všechny polarizační brýle.

Výhody polarizačních slunečních brýlí

Hlavní výhodou polarizačních slunečních brýlí je redukce nežádoucích odrazů. Polarizační filtr v brýlích eliminuje světlo odražené od lesklých horizontálních povrchů, jako jsou vodní hladiny, sníh nebo mokrá silnice. Oproti běžným slunečním brýlím, které odfiltrované paprsky neselektují, propouštějí polarizační brýle světlo ve vertikální rovině a horizontální odfiltrují. To zlepšuje viditelnost a zvyšuje zrakovou pohodu. Polarizační brýle také zvyšují kontrast a zlepšují vnímání barev. Tím, že eliminují nežádoucí rozptýlené světlo zajišťují jasnější a ostřejší obraz.

otazníkKvalitní polarizační sluneční brýle poskytují ochranu proti škodlivému ultrafialovému (UV) záření. To je důležité pro zachování zdraví očí a prevenci poškození rohovky a sítnice. Jsou také velmi často preferované pro aktivity na otevřeném prostranství, jako je například jízda na kole, plavání, rybaření, lyžování nebo jachting, kde je zrak často vystaven silnému slunečnímu záření a odrazům.

Polarizační brýle pro cyklisty zvyšují výkon, napomáhají totiž lepšímu vidění, zejména při střídání světla a stínu (např. jízda pod stromy). Polarizační brýle Oakley navíc díky speciálnímu materiálu, který je odolný vůči nárazu, chrání oči před poraněním.

Porovnání vidění s polarizací a bez polarizace

Výhody polarizačních brýlí v bodech

  • Redukce nežádoucích odrazů,
  • zvýšení kontrastu a zlepšení vnímání barev,
  • ochrana proti škodlivému ultrafialovému (UV) záření,
  • pohodlnější vidění na otevřeném prostranství, např. při venkovních sportech,
  • lepší vidění při střídání světla a stínu.

Některé nevýhody polarizačních slunečních brýlí

Polarizační filtry mohou omezovat viditelnost na displejích s tekutými krystaly (LCD) nebo světelně emitujícími diodami (LED). Může se stát, že nepřečtete údaje na displeji na palubní desce automobilu nebo na mobilním telefonu.

Kvalitní polarizační brýle často stojí více než běžné sluneční brýle, zejména pokud jsou vyrobeny od renomovaných značek nebo mají speciální doplňky. Pokud do polarizačních brýlí nechcete příliš investovat, skvělý poměr mezi cenou a výkonem nabízí sluneční brýle Polaroid.

Nevýhody polarizačních brýlí v bodech

  • Možné omezení viditelnosti displejů,
  • vyšší cena.

Je důležité si uvědomit, že výhody a nevýhody polarizačních brýlí mohou být vnímány různě jednotlivci a mohou se lišit v závislosti na kvalitě brýlí a účelu jejich použití. Pokud máte specifické potřeby nebo oční problémy je vhodné si před zakoupením vyzkoušet polarizační brýle a poradit se s odborníkem.

Naše tipy na polarizační sluneční brýle
Oakley DROP POINT OO9367 06 Ray-Ban AVIATOR LARGE METAL RB 3025 001/58 55 Polaroid PLD 4127/G/S 003 58UC
oakley drop point polarizační brýle 2 Polarizační sluneční brýle Ray-Ban RB 3025 Polarizační sluneční brýle Polaroid 4127/G/S 003

 

Příště se zaměříme na to, jak vybrat polarizační sluneční brýle a kdy je ideálně používat.

otazníkMohlo by vás zajímat

 

 

Jak nasadit kontaktní čočky

 Máte doma své první kontaktní čočky a nevíte, jak s nimi správně manipulovat? Nebojte se. Jako jakákoliv jiná dovednost i nasazování kontaktních čoček je především o praxi a zkušenostech. Abyste si však byli na první dobrou hned o trochu jistější, připravili jsme pro vás podrobný návod, jak správně nasadit kontaktní čočky.

Krok 1: Hygiena na první místě

Před jakoukoliv manipulací s kontaktními čočkami si nejprve vždy důkladně umyjte ruce. Pro osušení rukou použijte pouze takový ručník, který nezanechá na vašich rukách jemná vlákna či žmolky (mohly by ulpět na kontaktní čočce a následně způsobovat diskomfort a oko dráždit). Mytím rukou předcházíte přenesení nečistot, bakterií a dalších patogenních mikroorganismů na povrch čočky, potažmo oka.

Krok 2: Zkontrolujte kontaktní čočku

Položte si kontaktní čočku na špičku prstu (ukazováčku) a podívejte se na její tvar. Kontaktní čočka by měla připomínat tvar oblé misky. Pokud se spíše podobá talíři – její okraje směřují ven, je naruby a musíte ji před nasazením otočit. V tomto kroku také zkontrolujte, zda není čočka poškozená (roztržená apod.). Pokud máte rozdílné dioptrie na pravém a levém oku, ujistěte se, že máte připravenou čočku pro správné oko.

otazníkTip: Pokud máte s nasazením kontaktní čočky problém, nezapomeňte čočku opláchnout v roztoku na kontaktní čočky. Po delší manipulaci se může stát, že nečistoty z prstu přenesete do očí, což způsobí nepříjemné pocity pálení.

Krok 3: Vytvořte pro kontaktní čočku prostor

Prostředníčkem ruky, na které máte kontaktní čočku (na ukazováku) si odtáhněte spodní víčko. Prostředníčkem druhé ruky si přidržte pevně horní víčko pod řasami tak, abyste udrželi oko otevřené.

Krok 4: Pomalu nasaďte kontaktní čočku na oko

Ukazovák s kontaktní čočkou pomalu přibližte k povrchu oka. Ze začátku může být snazší neaplikovat kontaktní čočku přímo na rohovku (do středu oka), ale na jeho dolní okraj, tedy bělimu, blízko spodního víčka. Jakmile je kontaktní čočka na povrchu oka, pomalu pouštějte spodní víčko. Čočka se díky svému tvaru sama usadí na správné místo – rohovku.

otazníkTip: Nechce-li se kontaktní čočka „pustit“ prstu – chyťte kontaktní čočku do druhé ruky, osušte ukazovák, kterým aplikujete do čistého kapesníku a celý postup aplikace zopakujte.

Krok 5: Dokončete nasazení čočky

Podívejte se ze strany na stranu a poté párkrát zamrkejte, dokud není čočka správně usazená. Celý postup opakujte pro druhé oko.

Pokud potřebujete pomoci s aplikací kontaktních čoček, neváhejte navštívit naši prodejnu, kde vám s tím pomohou zkušení optometristé.

Potřebujete vědět, jak vyjmout kontaktní čočky  z oka? Sepsali jsme pro vás návod krok za krokem.jak nasadit kontaktní čočky

 

 

 

Jak vybrat sluneční brýle podle tvaru obličeje: Tipy a triky pro ideální výběr

Přemýšlíte nad novými slunečními brýlemi, ale ne a ne se rozhodnout, které jsou ty pravé? Co takhle zohlednit při výběru tvar vašeho obličeje? Existují obecná pravidla, jak vybrat dioptrické i sluneční brýle podle tvaru obličeje, tak proč to nezkusit?

Dobře vybrané brýle skvěle padnou, zajistí vám stylový vzhled a zároveň oči adekvátně ochrání před škodlivým slunečním zářením, což oceníte nejen v létě.

Každý tvar obličeje vyžaduje trochu jiný styl slunečních brýlí, a proto je dobré vědět, jaký tvar obličeje máme a jaké typy brýlí k němu nejvíce sedí. V tomto článku se podíváme na základní tvary obličeje a doporučení pro výběr slunečních brýlí pro každý z nich.

jak vybrat sluneční brýle pánské i dámské -comp

 

Základní tvary obličeje

Předtím než se pustíme do konkrétních doporučení, pojďme si stručně přiblížit jaké jsou základní tvary obličeje. I když existuje mnoho variací a kombinací, základní tvary jsou obvykle rozdělovány do čtyř kategorií: kulatý, oválný, srdcovitý a hranatý.

Kulatý tvar obličeje

Kulatý tvar obličeje je charakterizován zaoblenými liniemi s širším čelem a bradou. Správnou volbou pro kulatý obličej jsou brýle, které opticky prodlouží a zeštíhlí obličej.

Kulatý obličej Vhodný tvar brýlí jsou
kulatý obličej (obdélníkové nebo čtvercové sluneční brýle).

 

Oválný tvar obličeje

Oválný tvar obličeje je považován za ideální, protože je vyvážený a harmonický. K tomuto tvaru obličeje se hodí různé styly brýlí a je možné vybírat ze širokého sortimentu tvarů. Pokud máte oválný obličeje, gratulujeme. Vy totiž můžete nosit téměř jakýkoliv tvar a typ slunečních brýlí. Nemusíte se tedy při výběr nijak limitovat a můžete vybírat brýle podle toho, jak se vám líbí.

Oválný obličej Vhodný tvar brýlí
oválný obličej
  • všechny

 

Srdcovitý tvar obličeje

Srdcovitý tvar obličeje se vyznačuje širším čelem a užšími proporcemi v oblasti brady. Cílem je vybrat brýle, které opticky vyváží tvary obličeje, a tedy sníží důraz na čelo, a naopak zvýrazní bradu.

Srdcovitý obličej Ideální tvar brýlí
srdcovitý obličej

 

Hranatý tvar obličeje

Hranatý tvar obličeje je typický rovnými ostrými liniemi a výraznými dolními čelistmi. K hranatému tvaru obličeje se nejlépe hodí oválné sluneční brýle, které zjemňují tvrdost rysů a dodávají oblé křivky.

Hranatý obličej Vhodný tvar brýlí
čtvercový obličej_1

 

Typy slunečních brýlí pro jednotlivé tvary obličeje

Oválné sluneční brýle

Oválné sluneční brýle se nejlépe hodí pro hranatý a srdcovitý obličej a jsou také jednou z nejlepších možností pro lidi s oválným tvarem obličeje. Oválný tvar brýlí se hodí k přirozeným křivkám oválného obličeje a zvýrazňuje jejich vyváženost. Jak už jsme ale uváděli výše, oválný obličej si může dovolit jakékoliv brýle. U hranatého obličeje zase dokážou oválné brýle potlačit ostré rysy a vyvážit obličejové proporce.

Oválné brýle mívají obvykle zaoblené obroučky, což dodává tváři jemnost a eleganci. Když vybíráte oválné sluneční brýle, zkuste si vybrat takové, které jsou o něco širší než nejširší část vašeho obličeje. Tímto způsobem vytvoříte optický efekt, který zdůrazní vyváženost a proporce vašeho obličeje.

Naše tipy na oválné sluneční brýle
Sluneční brýle Porsche 8916 BPosrche oválné 8916 B 5419 Sluneční brýle Ray-Ban 3549Oválné sluneční brýle ray-ban 3549

 

Sluneční brýle Polaroid 6189Sluneční brýle Polaroid 6189

Kulaté sluneční brýle a "lenonky"

Kulaté sluneční brýle sluší nejlépe oválnému a hranatému obličeji. Obecně se spíše doporučují štíhlým lidem, protože zvýrazňují oblé rysy tváře. Lenonky jsou legendárním tvarem brýlí, který si své příznivce nachází v každé době. Dodávají umělecký a alternativní vzhled. Jsou tedy vhodné zejména pro ty, kteří se nebojí vystoupit z davu a jít proti zaběhnutým konvencím.

Naše tipy na kulaté sluneční brýle
Sluneční brýle Polaroid Sluneční brýle Ray-Ban Clubround Sluneční brýle Ray-Ban Blaze Doublebridge
Polaroid 6185 Ray-ban Clubround doublebridge

Hranaté sluneční brýle

Hranaté sluneční brýle sluší nejlépe kulatému či oválnému obličeji, který díky svému tvaru opticky zeštíhlí a prodlouží. Pokud chcete efekt zeštíhlení ještě zdůraznit, pořiďte si takové, které lehce přesahují vaše spánky. Svými ostrými liniemi a hranami pomáhají vyvážit zaoblené rysy tváře. Vyhněte se příliš úzkým nebo malým rámečkům, které by mohly ještě zvýraznit kulatost obličeje. Nejvíc si je všichni asi pamatujeme z Matrixu, kde dodávaly agentům drsný vzhled. A přesně tak je to i v běžném životě. Obdélníkový tvar slunečních brýlí může působit solidně až chladně. Existují i výjimky, kdy některé hranaté modely slunečních brýlí sedí i hranatým typům obličeje. Například štítové bezobroučkové brýle, mohou sednout téměř každému.

Naše tipy na hranaté brýle

Sluneční brýle Polaroid PLD 6179pld se stínem

 

Sluneční brýle Ray-Ban Square 1971ray ban square

Sluneční brýle Holbrook 9102 36Holbrook

 

Pilotní sluneční brýle aneb pilotky

Pilotní sluneční brýle, také známé jako pilotky, jsou ikonickým stylem již několik desítek let. Pilotky mají typický kapkovitý tvar a obvykle velmi tenký kovový rám. Hlavní charakteristikou pilotních slunečních brýlí jsou velké brýlové čočky ve tvaru kapky, které dobře kryjí nejen oči, ale i oční okolí.

Pilotní sluneční brýle se hodí k různým tvarům obličeje. Díky svému kapkovitému tvaru dokážou tyto sluneční brýle vyvážit i hranatý obličej a dodat mu jemnost. Pro ty s kulatým tvarem obličeje mohou pilotky vytvořit optický efekt prodloužení a zúžení obličeje. Sluší také oválným tvarům obličeje, kterým dodávají eleganci a vyváženost.

otazník Jak vybrat pilotky?

Při výběru pilotních slunečních brýlí si dejte pozor na velikost rámečků. Zvolte takovou, která bude odpovídat šířce vaší tváře a bude pěkně sedět na nose. Příliš malé nebo příliš velké pilotky působí rušivě. Příliš velké brýle navíc mohou sjíždět na nose, což je velmi nepříjemné.

Pilotní sluneční brýle jsou klasikou, která se neustále vyvíjí a přizpůsobuje aktuálním trendům. Dnes můžete najít různé variace pilotních brýlí s kovovými i plastovými obrubami, různě barevnými čočkami a rozličnými doplňky (hrazdičky, kamínky a jiné zdobení). Správně vybrané pilotní sluneční brýle jsou módním doplňkem, který vždy dodá vašemu outfitu šmrnc a styl.

Naše tipy na pilotní sluneční brýle

 

Sluneční brýle Porsche P 8651 B

Porsche 8651 B2

Sluneční brýle Polaroid 8046/S 807Polaroid 8046

Sluneční brýle Ray-Ban Large Metal RB 3025

Ray-Ban 3025

Na co si dát pozor při výběru všech slunečních brýlí

Obočí

V ideálním případě by měl horní okraj brýlí kopírovat tvar obočí, tzn. že obočí by nemělo výrazně vyčnívat nad rámem brýlí, a ani by nemělo být brýlemi překryté.

Velikost (šířka) brýlí

Pro perfektní vzhled je také velmi důležitá správná šířka (velikost) brýlí. Brýle by neměly nikde tlačit, ani se například zařezávat do spánků. Příliš velké brýle mohu zase sjíždět z nosu a padat.

Šířku brýlí uvádí většina výrobců na stranici brýlí, skládá se ze dvou údajů – tzv. šířky očnice a šířky nosníku. Tyto jsou od sebe odděleny symbolem □.

Například 55□14.

šířka očnice šířka nosníku
šířka očnice

šířka nosníku

návod, jak vybrat sluneční brýleTip: Stále si nejste jistí, jaké brýle jsou ty pravé pro vás? Sepsali jsme pro vás obsáhlý článek, kde popisujeme, jak vybrat sluneční brýle ze všech možných hledisek. Podívejte se ZDE.

Nejčastěji kladené otázky

Podívejte se do zrcadla a pozorujte tvar a proporce svého obličeje. Obecně se tvary obličeje rozdělují na kulatý, oválný, srdcovitý a hranatý. Pozorujte především disproporce mezi čelem a bradou. Někdy se tvar obličeje lépe posuzuje na fotce než přímo v zrcadle. Pokud si nejste tvarem svého obličeje jisti, můžete se poradit s optikem nebo stylistou. Nicméně nezapomeňte na to, že každý obličej je jiný a tvary se mohou různě kombinovat.

U kulatého tvaru obličeje je vhodné vybrat brýle, které opticky prodlouží obličej. Obvykle jsou vhodné brýle s ostrými liniemi a tvary, jako mají hranaté sluneční brýle.

Lidé s oválným tvarem obličeje mají výhodu, že jim sluší téměř všechny typy slunečních brýlí. Oválný tvar obličeje je vyvážený a harmonický, a proto můžete vybírat z různých stylů, jako jsou kulaté, oválné, hranaté i pilotní brýle.

U hranatého tvaru obličeje je vhodné vybrat brýle, které zjemňují tvrdost rysů a dodávají obličeji jemnější vzhled. Dobrou volbou jsou sluneční brýle se zakulacenými tvary a křivkami, jako jsou pilotky nebo oválné brýle.

U srdcovitého tvaru obličeje je vhodné vybrat brýle, které opticky snižují důraz na čelo. Obroučky s méně výrazným horním okrajem a výraznější spodní částí mohou pomoci vyvážit proporce tváře. Správnou volbou mohou být oválné sluneční brýle.

Neexistuje žádné pravidlo, které by platilo na 100 %. Nejlepší je nechat si poradit od odborníků. Vyzvedněte si objednané brýle u nás na prodejně a nechte si poradit, zda jste si vybrali správně od našich zkušených optiků a optometristů.

 

Seznam věcí na dovolenou pro nositele čoček

Co si přibalit na dovolenou když nosíte kontaktní čočky? Sepsali jsme pro vás stručný seznam. Zkontrolujte si, zda máte vše potřebné.

✔ Náhradní kontaktní čočky (vždy berte rezervní počet, abyste v případě poškození čoček nezůstali bez korekce) Co nezapomenout na dovolenou png

Roztok na kontaktní čočky +

Cestovní balení roztoku (doporučujeme do příručního zavazadla)

Umělé slzy

✔ Ophtalmo – septonex (jako první pomoc při podezření na zánět)

Sluneční brýle (ochrání celý oční povrch a jeho okolí) a v neposlední řadě

✔ Dioptrické brýle (i když je třeba běžně nenosíte, mohou nastat situace, kdy se bez nich na dovolené neobejdete).

Plavecké brýle

 

Chybí vám něco ze seznamu?  

Objednejte si to ještě dnes a užijte si dovolenou s ostrým viděním a zdravýma očima >>

 | Kontaktní čočky jsou zdravotnická pomůcka určená ke korekci zraku. Před použitím čtěte prosím vždy příbalovou informaci.|