Jak vybrat sluneční brýle podle tvaru obličeje: Tipy a triky pro ideální výběr

Přemýšlíte nad novými slunečními brýlemi, ale ne a ne se rozhodnout, které jsou ty pravé? Co takhle zohlednit při výběru tvar vašeho obličeje? Existují obecná pravidla, jak vybrat dioptrické i sluneční brýle podle tvaru obličeje, tak proč to nezkusit?

Dobře vybrané brýle skvěle padnou, zajistí vám stylový vzhled a zároveň oči adekvátně ochrání před škodlivým slunečním zářením, což oceníte nejen v létě.

Každý tvar obličeje vyžaduje trochu jiný styl slunečních brýlí, a proto je dobré vědět, jaký tvar obličeje máme a jaké typy brýlí k němu nejvíce sedí. V tomto článku se podíváme na základní tvary obličeje a doporučení pro výběr slunečních brýlí pro každý z nich.

jak vybrat sluneční brýle pánské i dámské -comp

 

Základní tvary obličeje

Předtím než se pustíme do konkrétních doporučení, pojďme si stručně přiblížit jaké jsou základní tvary obličeje. I když existuje mnoho variací a kombinací, základní tvary jsou obvykle rozdělovány do čtyř kategorií: kulatý, oválný, srdcovitý a hranatý.

Kulatý tvar obličeje

Kulatý tvar obličeje je charakterizován zaoblenými liniemi s širším čelem a bradou. Správnou volbou pro kulatý obličej jsou brýle, které opticky prodlouží a zeštíhlí obličej.

Kulatý obličej Vhodný tvar brýlí jsou
kulatý obličej (obdélníkové nebo čtvercové sluneční brýle).

 

Oválný tvar obličeje

Oválný tvar obličeje je považován za ideální, protože je vyvážený a harmonický. K tomuto tvaru obličeje se hodí různé styly brýlí a je možné vybírat ze širokého sortimentu tvarů. Pokud máte oválný obličeje, gratulujeme. Vy totiž můžete nosit téměř jakýkoliv tvar a typ slunečních brýlí. Nemusíte se tedy při výběr nijak limitovat a můžete vybírat brýle podle toho, jak se vám líbí.

Oválný obličej Vhodný tvar brýlí
oválný obličej
  • všechny

 

Srdcovitý tvar obličeje

Srdcovitý tvar obličeje se vyznačuje širším čelem a užšími proporcemi v oblasti brady. Cílem je vybrat brýle, které opticky vyváží tvary obličeje, a tedy sníží důraz na čelo, a naopak zvýrazní bradu.

Srdcovitý obličej Ideální tvar brýlí
srdcovitý obličej

 

Hranatý tvar obličeje

Hranatý tvar obličeje je typický rovnými ostrými liniemi a výraznými dolními čelistmi. K hranatému tvaru obličeje se nejlépe hodí oválné sluneční brýle, které zjemňují tvrdost rysů a dodávají oblé křivky.

Hranatý obličej Vhodný tvar brýlí
čtvercový obličej_1

 

Typy slunečních brýlí pro jednotlivé tvary obličeje

Oválné sluneční brýle

Oválné sluneční brýle se nejlépe hodí pro hranatý a srdcovitý obličej a jsou také jednou z nejlepších možností pro lidi s oválným tvarem obličeje. Oválný tvar brýlí se hodí k přirozeným křivkám oválného obličeje a zvýrazňuje jejich vyváženost. Jak už jsme ale uváděli výše, oválný obličej si může dovolit jakékoliv brýle. U hranatého obličeje zase dokážou oválné brýle potlačit ostré rysy a vyvážit obličejové proporce.

Oválné brýle mívají obvykle zaoblené obroučky, což dodává tváři jemnost a eleganci. Když vybíráte oválné sluneční brýle, zkuste si vybrat takové, které jsou o něco širší než nejširší část vašeho obličeje. Tímto způsobem vytvoříte optický efekt, který zdůrazní vyváženost a proporce vašeho obličeje.

Naše tipy na oválné sluneční brýle
Sluneční brýle Porsche 8916 BPosrche oválné 8916 B 5419 Sluneční brýle Ray-Ban 3549Oválné sluneční brýle ray-ban 3549

 

Sluneční brýle Polaroid 6189Sluneční brýle Polaroid 6189

Kulaté sluneční brýle a "lenonky"

Kulaté sluneční brýle sluší nejlépe oválnému a hranatému obličeji. Obecně se spíše doporučují štíhlým lidem, protože zvýrazňují oblé rysy tváře. Lenonky jsou legendárním tvarem brýlí, který si své příznivce nachází v každé době. Dodávají umělecký a alternativní vzhled. Jsou tedy vhodné zejména pro ty, kteří se nebojí vystoupit z davu a jít proti zaběhnutým konvencím.

Naše tipy na kulaté sluneční brýle
Sluneční brýle Polaroid Sluneční brýle Ray-Ban Clubround Sluneční brýle Ray-Ban Blaze Doublebridge
Polaroid 6185 Ray-ban Clubround doublebridge

Hranaté sluneční brýle

Hranaté sluneční brýle sluší nejlépe kulatému či oválnému obličeji, který díky svému tvaru opticky zeštíhlí a prodlouží. Pokud chcete efekt zeštíhlení ještě zdůraznit, pořiďte si takové, které lehce přesahují vaše spánky. Svými ostrými liniemi a hranami pomáhají vyvážit zaoblené rysy tváře. Vyhněte se příliš úzkým nebo malým rámečkům, které by mohly ještě zvýraznit kulatost obličeje. Nejvíc si je všichni asi pamatujeme z Matrixu, kde dodávaly agentům drsný vzhled. A přesně tak je to i v běžném životě. Obdélníkový tvar slunečních brýlí může působit solidně až chladně. Existují i výjimky, kdy některé hranaté modely slunečních brýlí sedí i hranatým typům obličeje. Například štítové bezobroučkové brýle, mohou sednout téměř každému.

Naše tipy na hranaté brýle

Sluneční brýle Polaroid PLD 6179pld se stínem

 

Sluneční brýle Ray-Ban Square 1971ray ban square

Sluneční brýle Holbrook 9102 36Holbrook

 

Pilotní sluneční brýle aneb pilotky

Pilotní sluneční brýle, také známé jako pilotky, jsou ikonickým stylem již několik desítek let. Pilotky mají typický kapkovitý tvar a obvykle velmi tenký kovový rám. Hlavní charakteristikou pilotních slunečních brýlí jsou velké brýlové čočky ve tvaru kapky, které dobře kryjí nejen oči, ale i oční okolí.

Pilotní sluneční brýle se hodí k různým tvarům obličeje. Díky svému kapkovitému tvaru dokážou tyto sluneční brýle vyvážit i hranatý obličej a dodat mu jemnost. Pro ty s kulatým tvarem obličeje mohou pilotky vytvořit optický efekt prodloužení a zúžení obličeje. Sluší také oválným tvarům obličeje, kterým dodávají eleganci a vyváženost.

otazník Jak vybrat pilotky?

Při výběru pilotních slunečních brýlí si dejte pozor na velikost rámečků. Zvolte takovou, která bude odpovídat šířce vaší tváře a bude pěkně sedět na nose. Příliš malé nebo příliš velké pilotky působí rušivě. Příliš velké brýle navíc mohou sjíždět na nose, což je velmi nepříjemné.

Pilotní sluneční brýle jsou klasikou, která se neustále vyvíjí a přizpůsobuje aktuálním trendům. Dnes můžete najít různé variace pilotních brýlí s kovovými i plastovými obrubami, různě barevnými čočkami a rozličnými doplňky (hrazdičky, kamínky a jiné zdobení). Správně vybrané pilotní sluneční brýle jsou módním doplňkem, který vždy dodá vašemu outfitu šmrnc a styl.

Naše tipy na pilotní sluneční brýle

 

Sluneční brýle Porsche P 8651 B

Porsche 8651 B2

Sluneční brýle Polaroid 8046/S 807Polaroid 8046

Sluneční brýle Ray-Ban Large Metal RB 3025

Ray-Ban 3025

Na co si dát pozor při výběru všech slunečních brýlí

Obočí

V ideálním případě by měl horní okraj brýlí kopírovat tvar obočí, tzn. že obočí by nemělo výrazně vyčnívat nad rámem brýlí, a ani by nemělo být brýlemi překryté.

Velikost (šířka) brýlí

Pro perfektní vzhled je také velmi důležitá správná šířka (velikost) brýlí. Brýle by neměly nikde tlačit, ani se například zařezávat do spánků. Příliš velké brýle mohu zase sjíždět z nosu a padat.

Šířku brýlí uvádí většina výrobců na stranici brýlí, skládá se ze dvou údajů – tzv. šířky očnice a šířky nosníku. Tyto jsou od sebe odděleny symbolem □.

Například 55□14.

šířka očnice šířka nosníku
šířka očnice

šířka nosníku

návod, jak vybrat sluneční brýleTip: Stále si nejste jistí, jaké brýle jsou ty pravé pro vás? Sepsali jsme pro vás obsáhlý článek, kde popisujeme, jak vybrat sluneční brýle ze všech možných hledisek. Podívejte se ZDE.

Nejčastěji kladené otázky

Podívejte se do zrcadla a pozorujte tvar a proporce svého obličeje. Obecně se tvary obličeje rozdělují na kulatý, oválný, srdcovitý a hranatý. Pozorujte především disproporce mezi čelem a bradou. Někdy se tvar obličeje lépe posuzuje na fotce než přímo v zrcadle. Pokud si nejste tvarem svého obličeje jisti, můžete se poradit s optikem nebo stylistou. Nicméně nezapomeňte na to, že každý obličej je jiný a tvary se mohou různě kombinovat.

U kulatého tvaru obličeje je vhodné vybrat brýle, které opticky prodlouží obličej. Obvykle jsou vhodné brýle s ostrými liniemi a tvary, jako mají hranaté sluneční brýle.

Lidé s oválným tvarem obličeje mají výhodu, že jim sluší téměř všechny typy slunečních brýlí. Oválný tvar obličeje je vyvážený a harmonický, a proto můžete vybírat z různých stylů, jako jsou kulaté, oválné, hranaté i pilotní brýle.

U hranatého tvaru obličeje je vhodné vybrat brýle, které zjemňují tvrdost rysů a dodávají obličeji jemnější vzhled. Dobrou volbou jsou sluneční brýle se zakulacenými tvary a křivkami, jako jsou pilotky nebo oválné brýle.

U srdcovitého tvaru obličeje je vhodné vybrat brýle, které opticky snižují důraz na čelo. Obroučky s méně výrazným horním okrajem a výraznější spodní částí mohou pomoci vyvážit proporce tváře. Správnou volbou mohou být oválné sluneční brýle.

Neexistuje žádné pravidlo, které by platilo na 100 %. Nejlepší je nechat si poradit od odborníků. Vyzvedněte si objednané brýle u nás na prodejně a nechte si poradit, zda jste si vybrali správně od našich zkušených optiků a optometristů.