Jak vyndat kontaktní čočky?

Jak bezpečně a rychle vyjmout kontaktní čočky? Je to hračka! Přečtěte si náš postup, a pokud s čočkami teprve začínáte, zachovejte chladnou hlavu a mějte se sebou trpělivost. Protože žádný učený z nebe nespadnul.

Krok 1: Hygiena na první místě

Stejně jako jsme psali v článku Jak nasadit kontaktní čočky, i zde hned na začátku musíme zmínit důležitost hygieny. Před jakoukoliv manipulací s kontaktními čočkami si nejprve vždy důkladně umyjte ruce. Dbejte na výběr správného ručníku. Použijte pouze takový ručník, který nezanechá na vašich rukách jemná vlákna či žmolky. Jakékoliv nečistoty přenesené z rukou na oči mohou nadělat pěknou paseku a způsobit pocity pálení a řezání. Mytím rukou předcházíte přenesení nečistot, bakterií a dalších patogenních mikroorganismů na povrch čočky, potažmo oka.

Krok 2: Vyjměte čočku z oka

Prostředníčkem jedné ruky si stáhněte dolní oční víčko. Přibližte k oku druhou ruku a jemně uchopte kontaktní čočku mezi palec a ukazováček (jako do špetky) a vyjměte ji z oka ven. Celý proces zopakujte pro druhé oko. jak vyjmout kontaktní čočky

Krok 3: Čočku vyhoďte nebo správně uskladněte

Pokud používáte kontaktní čočky určené pro opakované nošení, je třeba je po každém vyjmutí důkladně vyčistit. Jedná se o čtrnáctidenní, měsíční a tříměsíční čočky. Vložte po vyjmutí kontaktní čočku do dlaně, kápněte na ni dostatek víceúčelového roztoku na kontaktní čočky a bříškem prstu ji jemně promněte. Kontaktní čočky pro opakované nošení vždy uchovávejte v pouzdře a roztoku k tomu určenému. Jednodenní kontaktní čočky můžete bez problému vyhodit do koše. Prosíme, nevhazujte kontaktní čočky do umyvadla či toalety. Vhazování kontaktních čoček do vodních systémů způsobuje poškozování přírody.

warning_45pxPozor! Používáte peroxidový roztok? Peroxidové roztoky na čištění mají jiný postup čištění. Vždy postupujte podle příbalového letáku. Peroxidové roztoky nikdy nekapejte přímo do oka, mohli byste si vážně ublížit.

 

Co znamená doba nošení u kontaktních čoček?

Dobou nošení kontaktní čočky se rozumí, jak za jak dlouho od první doby otevření blistru s čočkou můžete tuto používat. Například u čtrnáctidenních čoček se doba čtrnácti dnů počítá od otevření blistru, ať už kontaktní čočku vezmete během této doby 14x nebo pouze například 2x. V zájmu zdraví svých očí nepřekračujte doporučenou dobu nošení.

Co dělat když nejde kontaktní čočka z oka vyjmout?

Zdá se vám, že je kontaktní čočka jako „přilepená“ k oku? Zkuste do oka nakapat zvlhčující oční kapky. Po pár minutách zkuste postup zopakovat. Pokud čočka na oku stále drží, zkuste ji jemně masírovat přes víčko. Důležité je zachovat klidnou hlavu, nepanikařit a trpělivě zkoušet. Můžete také zkusit kontaktní čočku uvolnit lehkým posunem prstem, směrem dolů nebo do strany. Pokud by se vám přesto nepodařilo čočku z oka vyjmout, nebo oko bolí a je zarudlé, neváhejte kontaktovat svého optometristu.

kontaktní čočky a roztok